situeringStudiedag RWONL
dinsdag 12 april 2016 van 9 tot 17 uur

Dommelhof, Limburgs provinciaal domein voor podiumkunsten, cultuur en G-sport
Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

"Zorg voor anderen, bezorgd om je zelf" (folder pdf)


Deze studiedag heeft vooral aandacht voor de zorgverstrekker, de dienstverlener. Hoe handhaaft de hulpverlener zich in het proces van versterkend werken met zijn cliënt? Waar haalt hij de kracht om dit blijvend te doen?
Is de balans zorg geven en nemen in evenwicht in de persoon van de hulpverlener? Welke kansen geeft de organisatie waarin hij werkt? Welke zelfzorg-mogelijkheden liggen er bij de welzijnswerker zelf om de zorgdruk het hoofd te bieden?


HOE INSCHRIJVEN?

Deelname: € 40
Tijdens de middagpauze worden broodjes voorzien.

Inschrijven kan via www.welzijnsoverleg.be. De inschrijving is slechts geldig wanneer het bedrag gestort is op rekeningnummer 001-4858637-80.
De inschrijvingen worden afgesloten op 2 april 2016.

Het Regionaal Welzijnsoverleg verwelkomt in het bijzonder hulpverleners uit Noord-Limburg maar ook anderen zijn welkom.


PROGRAMMA

 • 9u00: Onthaal
 • 9u30: Verwelkoming door Leon Houben, voorzitter RWONL en Jo Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
 • 10u15: Guido Pieters, Hoofddocent KULeuven – netwerkcoördinator 107-project Leuven-Tervuren
 • 11u15: Pauze
 • 11u30: Johan De Keyser, teamdokter, humoroloog en coachexpert
 • 12u30: Middagpauze
 • 13u30: Keuze uit werksessies 1 tot 4
 • 14u30: Pauze
 • 15u00: Keuze uit werksessies 1 tot 4
 • 16u00: Ann Helena Kenis: Cabaret op maat
 • 16u30: Afsluitende receptie.


INLEIDENDE LEZINGEN

Aspecten rond leiderschap- en omgevings-voorwaarden vanuit de organisatie
door Prof. Guido Pieters, Hoofddocent KULeuven & netwerkcoördinator 107 – project LeuvenTervuren

Welke kansen geeft de organisatie aan de hulpverlener? Binnen welke ondersteunings-structuur kan dit? Bij voorkeur is deze geba-seerd op een inspirerende visie, onderbouwd met een deugdelijke methodiek en omkaderd binnen een perspectief van samenwerking, zowel met collega’s in het eigen team als met externe partners.


Het hulpverlenerssyndroom – hoe geraken we er vanaf?
door Johan De Keyser, teamdokter, humoroloog en coachexpert

Burn-out, depressie en suïcide. Zelfs de hulp-verleners raken er door geïnfecteerd. Teamdok-ter en humoroloog Johan De Keyser duidt de precaire situatie en stelt een aantal mogelijke remedies voor. Je gaat in elk geval geprikkeld en met nieuwe in/uitzichten terug naar huis.


WERKSESSIES

1. Wellness voor de trommelvliezen – van recyclage tot klankmassage
door Marjolein Peters, Musica, Impulscentrum voor Muziek

Waar beweging is, is geluid. En waar geluid is, is beweging, hoe klein ook. Breng een verborgen akoestisch universum tot leven met wegwerpmateri-aal. Verbaas je over de gevoeligheid van het meest ingewikkelde inwendige mechanische systeem waar-over we beschikken: het gehoor.
Ontdek de rijke, verborgen wereld van klanktextu-ren. Onderga een persoonlijke klankmassage en ervaar wat klank met je doet. Vertaal het idee naar toepassingen met microfoon(s). Na afloop luister je met andere oren.


2. De magische remedie ter voorkoming van de waanzin – 13 stappen op weg naar Zen
door Johan De Keyser, teamdokter, humoroloog en coachexpert

In een korte, interactieve samenvatting van zijn voor-stelling ‘Waanzin’ neemt Johan De Keyser je mee op een mogelijke reis naar het Zen dorp, waar zelfzorg een kernwaarde is.


3. Leren onderkennen van stress en burnout signalen
door Brigitte Beckers, klinisch psychologe, psychotherapeute, docente kaderopleiding nvkvv

Wat is stress en wie is er vatbaar voor?
Hoe omgaan met stress? (interactieve benadering) Hoe onderken ik de eerste signalen van burnout en welke rol speelt de organisatie en de persoonlijkheid in het ontstaan van burnout?


4. Inleiding op Mindfulness
door Kristien Paesmans, klinisch psychologe – psychotherapeute CGG/litp Hasselt

Mindfulness is een mild en open aanwezig zijn. Het is een manier om leren om te gaan met de onvermijdelijke stress van het leven. Mindfulness vindt zijn oorsprong in de Boeddhistische medita-tietechnieken. In plaats van voortdurend bezig te zijn met het verleden of de toekomst, is Mindfulness een milde open aandacht bij wat nu is. Het leert je hoe je steeds weer de rust en helderheid in jezelf kan opzoeken. En ook wanneer het leven je die rust niet gunt, leer je zo goed mogelijk om te gaan met wat zich aandient en te aanvaarden wat je niet kan veranderen. In deze workshop kan je kennismaken met wat theoretische inzichten, afgewisseld met korte oefeningen.


Afsluiter : Cabaret : Lof der Zotheid
door Ann Helena Kenis, bekend van Belgium’s Got Talent en zangeres en cabaretière

Ann Helena Kenis maakt zelfzorg op een grappige manier aanschouwelijk. Omdat lachen gezond is, en dus òòk een vorm van zelfzorg is. Niet voor niets geldt de uitdrukking: ‘als je kan lachen met je eigen ellende is de helft van het leed al geleden’.